Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

Значими събития и възможности

Световна купа по ски Банско - мъже

 

Две поредни години 2011 и 2012, Банско  беше домакин на стартове от календара на FIS (Международна федерация по ски) – след като през 2009-та курортът прие три старта при жените, тази година за пръв път ще има и състезания при мъжете. Датите бяха 26-ти и 27-ми февруари 2011 г., като първият ден е за дисциплината супер-комбинация (супер-гигантски слалом от 10 ч. и слалом в един манш от 13 ч.), а вторият ден – слалом (І манш от 10 ч. и ІІ манш от 14 ч.). Тегленето на жребия за двата старта се проведе съответно на 25 и 26-ти февруари от 18 ч. на централния площад в Банско. И в двата дни арена на съревнование между най-добрите скиори в света беше писта „Алберто Томба“. Билетите за проявата бяха пуснати на 1 февруари, като цената за възрастни беше 35 лв. за един ден и 55 лв. за двата дни. За деца и ученици цената беше 20 лв. за ден и 30 лв. за два, като притежателят на пропуска трябва да е с придружител. В цената на билетите влиза и транспортът от Банско до финала на писта „Бъндерица“ и обратно. Предвидени са и четири зони със свободен достъп, от които всички зрители, неуспели да се снабдят с билети, ще могат да проследят стартовете на състезанието.


Световна Ски купа в Банско Жени

 

След забележителните старове на мъжете, в борбата за Световната купа  в Банско пристигат и жените скиори.  Хиляди фенове изпълниха трибуните на Бъндеришка поляна. Милиони телевизионни зрители станаха свидетели на скоростните дисциплини спускане и супер гигантски слалом.

Всички очаквания за победа на американката Линдзи Вон се оправдаха,  която водеше с 400 точки на Тина Мазе. В Банско беше предпоследното състезание в дисциплината супергигантски слалом за малката купа.

Цената на еднодневния билет за възрастни  беше 35 лева, а пакетът за двата дни е 55 лева. Пропуските за деца до 12 години са по 20 лева на ден и 30 лева за двата дни.

 

Биатлон

Всяка година Банско е домакин на стартове от различна величина по биатлон. През 2013 се проведоха четири старта на Откритото европейско първенство по биатлон. В спринта за мъже на 10 километра 45 състезатели финишираха.

 

 

Freeride World Tour в Банско

 

На 1-3 март 2013 Банско беше домакин на международно състезание по фрирайд ски и сноуборд, както и на Държавния шампионат в дисциплината. Тази зима страната ни за първи път беше домакин на квалификация за Freeride World Tour (FWT) - световно първенство по ски и сноуборд в необработен терен.
На 1-3 март, навръх националния празник на България, Банско прие състезанието “Mad Goat Ride 2013”, организирано от екипите на БАССЕС ( Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил) и Concept Creative, което освен квалификацията за FWT включи в себе си и държавния шампионат в дисциплината. Freeride World Tour (FWT) е най-мащабното събитие във фрирайд ските и сноуборда, което представлява серия от множество състезания из цял свят, по най-стръмните и страховити склонове, в някои от най-големите и високи планини на земята.  

“Mad Goat Ride 2013” се проведе на северния склон на връх Тодорка, като по него имаха възможността да се спуснат ограничен брой състезатели, които  премериха сили в дълбокия сняг. Всяко едно спускане беше оценявано от съдийска комисия, формирана от 3-ма души - двама българи и един международен комисар, изпратен специално за състезанието от FWT.  Спускането на всеки един състезател беше оценявано по няколко критерии - избор на линия, агресивност, непрекъснатост, техника и контрол.

Фрирайдът е една от най-интересните дисциплини в ските и сноуборда, защото предоставя на състезателите много възможности за реализация на спускането, като избраната линия в повечето случаи включва разнообразни препятствия, скачане от скали и минаване през много  стръмни и тесни планински просеки и улеи.

Страната ни притежава уникална природа и разполага с няколко много интересни фрирайд дестинации, като Връх Тодорка е една от тях. Той е избран специално за провеждането на “Mad Goat Ride 2013” поради спецификата на релефа му, близостта му до инфраструктурата на Банско, както и лесния достъп до него.

Със съдействието на Планинска спасителна служба (ПСС), за безопасността на всички състезатели, преди състезанието бяха извършвани лавинни тестове в местността, а склона беше наблюдаван постоянно от няколко екипа преди и по време на състезанието. “Mad Goat Ride 2013” се проведе със специалната подкрепата на  Oбщина Банско.

Участниците в състезанието бяха разделени в 4-ри категории - Ски Мъже, Ски Жени, Сноуборд Мъже и Сноуборд Жени, като за победителите имаха подготвен примамлив паричен награден фонд от над 1600 евро, както и различни предметни награди любезно предоставени от магазини Стената и XCO Sport.

 

Сноу кайт

 

Сноу кайтът представа комбинация на кайт и сноуборд. Спортът е набира популярност днес, като зимна кайт алтернатива на кайт сърфа, но не е ясно точно от къде води началото си. През 80-те и 90-те годи на 20-ти век с навлизането на новите технологии и повишаване на безопастността кайт сърфинга се развива активно и много бързо намира голям брой последователи по целия свят. През 70-те и 80-те сноубордът става реална конкуренция на ските като зимен спорт. Не се знае кой първи комбинира кайт крилото с зимната си екипировка, но е известно, че около 1995 на много места в Европа и Америка вече се карат кайт сноуборд и кайт ски. Не знам кога сноу кайтът навлиза в България, но от 4-5 години на платото на Витоша редовно се забелязват карачи с крила комбинирани със ски или сноуборд.

Най-подходящото място в Банско за кайт на сняг са долното и горното плато на Тодорка заради достатъчната снежна покривка, липсата на дървета, вятърът и големината терена. В сноу кайтът се наблюдават стилове на каране характерни и за сноубордът. Фрий стайлът е за най напредналите карачи и вкючва изпълнението на сложни трикове в повечето случаи свързани със скокове и летене. Бек кънтри карането е практически всичко останало. То включва карането по необработен терен какъвито са повечето места за каране.

Най-подходящи за каране на сноукайт  са широки, равни пространства с достатъчно сняг и вятър. Подходящи са замръзнали езера с снежна покривка както и планински плата. Най-подходящото място в България за кайт на сняг са долното и горното плато на Витоша заради достатъчната снежна покривка, липсата на дървета, вятърът и големината, но при наличието на достатъчно сняг всяка по-голяма поляна би свършила работа.

Кайтът на сняг със ски или сноуборд е уникален спорт, защото може да се практикува на места неподходящи за традиционните зимни спортове. Тъй като цялата сила необходима за движението се осигурява от крилото, не е необходим никакъв наклон. Дори при подходящ вятър и достатъчно умения е възможно изкачването нагоре по склоновете, прибиране на кайт-а и фрий райд спускане. Друго огромно предимство е, че няма нужда от лифтове. Няма чакане на опашки, няма бавно изкачване няма препълнени писти и най-вече няма пари за карти. Въпреки, че самата екипировка е доста скъпа тя може да се кара няколко сезона а след това и да се продаде. Не на последно място в крак с модерните тенденции трябва да се спомене, че сноу кайтът е “зелен спорт “. Все пак се ползва силата на вятъра благодарение , на която можеш да караш цял ден без спиране (буквално)!

 

 

 

Още в тази категория: « Зимни маршрути Ледена пързалка »