Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

Ски център информация

Банско е утвърден Еврoпейски ски център. В ски зоната се практикуват следните спортове: ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд.

На разположение на скиорите и сноубордистите са 75 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, както и 22 километра /седалкови 13.2 км,   влекове – 2.4 км и кабинков – 6.2 км/ модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта.

Модерен кабинков лифт - гондола с осем места, извозва скиорите от града до Бъндеришка поляна с капацитет 2 400 души на час. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.

Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 990 м. 

Общата дължина на пистите и ски пътищата е 75 км.     

Ски центърът предлага и чудесен 16 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

За най-малките скиори  има подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска ски градина. Изградени са съоражения за Халф Пайп и Парапланери, Фън-Парк.

Курортът е многократен домакин на състезанията за европейска купа по ски алпийски дисциплини и биатлон

В ски центъра на Банско има 75 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти за начинаещи 30%, за напреднали 45%, за опитни 25%

Название

Трудност

Дължина

Обслужва се от

 1
Банско (ски път)
Лесна
кабинков лифт

Описание: Уникален  16 км, подходящ за средно напреднали скиори и сноубордисти, покрит от машини за сняг и осветен, свързва най-голяма ски писта с града.

 2
Бъндерица
Лесна
1015 м.
4-седалков лифт

Описание: Пистата започва от 2560 м надморска височина и предоставя много възможности за продължение. Имате избор между Тодорка (писта 6), Балканиада (писта 4) и Томба (писта 9), което определя и трудността на спускането, което искате да направите. Пистата е подходяща, както за не много напреднали, които искат да усъвършенстват стила си, така и за тези, които не се нуждаят от повече уроци.

 3
Плато 1
Лесна
1015 м.
влек-паничка

Описание: Платото е просторна писта с постоянен наклон - много подходяща за серия от динамични пускания. Другото хубаво е, че тръгвайки от горната й част и продължавайки по пистите под нея (Шилигарник 1 и 2) може да си направите едно дълго и приятно пускане до Шилигарника.

 4
Балканиада
Средна
1792 м.
3-седалков лифт

Описание: Просторна, средна по трудност писта. Спускайки се по нея може да постигнете достатъчно интензивно натоварване. На Балканиада са проведени много състезания, което допълнително доказва характеристиките на тази писта.

 5
Шилигарник 1
Лесна
2047м.
4-седалков лифт

Описание: Лека и много разнообразна писта. Подходяща е за всеки – както за начинаещи, така и за напреднали. Допълнително достойнство на писта 5 е това, че може да направите чудесни комбинации като се включите към писти 10 и 12, и така всяко спускане което правите е различнo и интересно.

 6
Тодорка
Средна
1690м.
3-седалков лифт

Описание: Тази писта е ръкав на Балканиада (писта 4). По трудност е разделена на два участъка – в горната си част е със средна трудност, а в ниската - с лека. Ниската част е позната също като “Коларски път” и е удобна за обучение на начинаещи групи. Внимание: контролирайте скоростта в долната част, заради множеството по-бавни скиори и бордисти.

 7
Стара писта
Средна
970 м.
влек-котва

Описание: Писта с вълнуващ стъпаловиден профил. Подходяща както за тези скиори и сноубордисти, които усъвършенстват уменията си, така и за напредналите. От Старата писта имате директен достъп до ски пътя, които минава през Бъндеришка поляна.

 8
Юлен
Средна
влек-котва

Описание: Писта, на която може да правите бързи, динамични пускания с добро натоварване. Използва се както от начинаещи, така и от професионални състезатели, които провеждат тренировките си там. Разположена на „централно” и много удобно място в ски-зоната.

 9
Томба
Трудна
2567м.
4-седалков лифт

Описание: Това е голямото предизвикателство на ски център Банско! Ако все още не сте сигурни в уменията си върху ските или борда, може би ще е добре да се изправите срещу "Томба" след няколко дни тренировки на другите писти. За експертите тази писта ще предостави възможност за спускане изпълнено с емоции и много адреналин. Но никога не забравяйте – спускайте внимателно! - без риск за вас и другите около вас.

 10
Шилигарник 2
Лесна
2047 м.
4-седалков лифт

Описание: Много просторна и приятна писта. Дава възможност за динамични и разнообразни спускания по множеството разклонения. В комбинация с разположените по-горе писти Плато 1 и 2 се получава едно дълго и вълнуващо спускане до Шилигарника.

 11
Плато 2
Средна
1148м.
влек-котва

Описание: Малко по-трудна от съседната на нея писта Плато 1. Също така просторна и вълнуваща. Не забравяйте защитния крем, ако планирате да останете на Платото през целия ден.

 12
Стражите
Средна
4-седалков лифт

Описание: Тази писта може да се ползва само в комбо с писта 10. Получава се една много разнообразна комбинация. Последният скат на Стражите е истинско предизвикателство за скиори и бордисти. В долнатата си част пистата продължава в ски път, който отвежда към междинна станция на кабинковия лифт и пистите Чалин валог 1 и 2.

 15
Чалин валог 1
Средна
775 м.
4-седалков лифт

Описание: Малко по-дълга от съседната до нея Чалин валог 2, тази писта е също така вълнуваща и динамична. Минаващата над нея Гондола гарантира, че добрите изпълнения няма да останат незабелязани от публиката. Оръдия за сняг покриват цялата писта.

 16
Чалин валог 2
Средна
1429 м.
4-седалков лифт

Описание: Чудесна писта със средна дължина, предлагаща много добро натоварване и разположена в удобна близост малко над Банско. За да стигнете до Чалин валог 2 трябва да се качите на гондолата и да слезнете на Междинна станция. Цялата писта е оборудвана с оръдия за сняг, което гарантира добра покривка, независимо от промените на времето.

Още в тази категория: Карта на скицентър Банско »