Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Планинско колоездене

Община Банско изгради нова велоалея, чрез договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Изграждане на трансгранично-културно сътрудничество", с дължина 2250 м от Банско до археологически комплекс "Свети Никола”.

 

Планинското колоездене е спорт за поддържане на добра физическа форма и издръжливост. В същото време, той не е агресивен към природата и предлага истинска наслада. Подходящ е за  практикуване през лятото от 1 юни до края на месец септември.

 

Основата на планинското колоездене, като спорт в дестинацията Банско - Разлог- Добринище се поставя през 2009г. от група англичани начело с Джеймс Хюз. Те създават неправителствена организация и започват да работят с Дирекция Национален парк Пирин и общините от Разложката котловина  за законово  утвърждаване на маршурти за планинско колоездене, които да влизат и в територията на националния парк. Целта е да се създадат нови възможности за летен  туризъм и да се подпомогне местния бизнес, който работи целогодишно.

 

Към днешна дата Организацията е маркирала 200 км. маршрути за планинско колоездене, които стигат до всяка точка от Разложката котловина и се разгръщат не само в Пирин, но и в Рила.

 

За всички любители на планинското колоездене се организира безплатен опознавателен тур с водач. Маршрутът се подбира на място, спрямо нивото на участниците и продължава 3-4 часа.  Предоставят се възможности за наемане на колела при предаврителна заявка.

 

Маршрути

 

Маркировката представлява кръг като колело на велосипед с цветна точка в него. Маршрутите стигат до всички селища в котловината и са изключително атрактивни. Трудността им варира от 1* до 5*.

 

Маршрут Пондероса/Ponderosa /червена маркировка, 5*, 42км./ Стартира от Местността Предел с две разклонения на маршрута: едното е към местността Св. Екатерина и хотел „Катарино СПА 4*”- гр. Разлог, а второто разклонение се насочва по стари горски пътища към село Бачево- гр.Разлог.  

 

Маршрут Перфектен ден/Perfect Day /оранжева маркировака; 4* трудност; 18км./. Може да стартира както от град Банско, така и от района на Пирин голф клуб. Пътеката се разгръща покрай границата на национален парк Пирин.

Банско- местонстата Пещерите, Овиначе-старият римски път в подножеието на Пирин- Манастирчето Палигоден- язовир Белизмата- Стойчов кладенец- местност Бетеловото-  Пирин голф клуб

 

Маршрут Хитра Дама/Foxy Lady /розова маркировка, 3*трудност, 25км. /.Движи се по полски път от Банско в посока с. Баня. Банско, район Рупчовец- пресича се ж.п. линията- местонстта Св. Георги- Дъбовец- с. Баня- Банско

 

Маршрут Dead Dog /синя маркировка; 3* трудност, 23км. /- разгръща се в подножието на Пирин над град Банско и в посока град Добринище. Банско- ДКП- Св. Никола- Добринище- Банско. Връщането до Банско може да стане с теснолинейката или по селскостопанския път, който върви в подножието на планината. За колоездачи с не много добра подготовка маршуртът може да старитра от ДКП като до там бъдат извозени с кола.

 

Маршрут Път за никъде /Road to Nowhere -/зелена маркировка, 2*трудност; 20км./ - хижа Безбог –Добринище- Банско- в подожието на Пирин. Само слизане

 

Маршрут Кална баня /Mud Bath- /червена маркировка, 2*трудност, 15км./ Слизане от  х. Гоце Делчев- през горски път в Пирин- с. Обидим -  Добринище

 

Маршрут Летящият шотландец /The Flying Scotsman- /жълта маркировка, 3*трудност, 22км./. Слизане от х. Безбог до местността Мочарата по стария горски път със завършек Добринище или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско

 

Всяко година Организацията за планинско колоездене – Банско осъществява  международните състезания  „Път за никъде” /”Road to Nowhere “/ от 2009г. насам  и „Три планини ултра 120” /Three Mountains Ultra 120/ от 2012г.  Тези начинания са официално влезли в календара на Българската федерация по планинско колоездене и имат своята роля за професионалното развитие на този спорт. Минаването по маршрутите е препоръчително да става с водач от Организацията за планинско колоездене- Банско, която е създала трасетата и ги поддържа.

Още в тази категория: « Хижи и заслони в Пирин