Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

Парк ”Мечките” - Белица

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица. Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид. На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.
 

Паркът за танцуващи мечки беше официално открит на 17 ноември 2000 г. и местният свещеник освети обекта по стар обичай. В мероприятието се включиха над 2500 участника. Присъствието на 200 народни певци и танцьори превърна събитието в истински фолклорен празник. Още от самото си откриване Паркът се превърна в уникална част от туризма в България, и в частност Белица.

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.
 

Предупреждение: Уважаеми бъдещи посетители, при предприемане на пътуване до Парка за танцуващи мечки имайте предвид, че последните 10 км от пътя Белица - Парка за сега са в лошо състояние - пътя е четвъртокласен и достъпа до Парка е затруднен.

Извиняваме се за причинените неудобства!
Още в тази категория: « Рилски манастир