Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК „УНИКАЛНО БАНСКО“

Кулинарен празник „Уникално Банско“ – 2 и 3 септември 2023г.

Централен площад „Никола Вапцаров“, гр. Банско 

 

За пета поредна година, Задругата на банските механджии „УНИКАЛНО БАНСКО“ и Сдружение „Съюз на туристическия бизнес – Банско“ организират кулинарен празник на открито, който ще се проведе на площад „Никола Вапцаров“ на 02.09.2023г. (събота) от 17:00ч. и на 03.09.2023г. (неделя) от 10:30ч.

В първия ден на „Уникално Банско“ ще бъдат представени игри от старо време за деца, „Гутварии“ – малък спектакъл по Сборника на Братя Молерови, ще се проведе кулинарна вечеря на открито с уникални ястия характерни за Банско (катино мезе, баници с ориз, баница с локум, кукурини, костурета по прашаритски, курбан и други). Акцент на петото издание ще бъде приготвяне на катино мезе и автентична демонстрация на направата на траань.

Представянето на „Стара банска сватба“ беляза небивал интерес на миналогодишното издание, затова тази година ще бъде направена оригинална възстановка на стари бански обичаи след сватба – „Повратчи“, „Поливо“, „Нишан“ и „Последен танц“.

По време на празника ще бъде представена също демострация на направата на изделие от ковано желязо и ръчно изработени сувенири от местни майстори и занаятчии.

На 3 септември 2023г., от 10:30ч., централният площад ще се превърне в своеобразен моден подиум, на който ще бъдат показани автентични народни носии от Банско, обличани по различени поводи.

Всяка година организаторите доразвиват и допълват с нови и интересни елементи програмата на празника. Освен традиционната изложба-базар на местни ястия и специалитети, тази година са включени увеселителни игри от старо време и арт работилница за деца, рисуване на народни мотиви върху различни предмети.

Посетете центъра на Банско в неделя. Насладете се на красотата на българските носии! Опитайте вкуса на някои местни деликатеси и отпийте глътка руйно вино, отлежало в хладните изби на старите бански къщи. Площадът на планинския град ще бъде огласен от музика, ще се вият дълги хора, ще звучат бански лонджи. Заповядайте и бъдете част от тази палитра от аромати, музика, цветове и автентичност.

Организаторите канят всички в неделния ден с облекло или елемент на носия от старата ракла, за да бъде празникът още по-вълнуващ и самобитен.

 Специален фото-кът ще бъде на разположение да запечата Вашата усмивка. Само тук и само в Банско, защото е приказно и неповторимо.

Кулинарният празник е атрактивно събитие за гостите на града, което утвърждава Банско като кулинарна дестинация и е част от разнообразната културна програма на Община Банско. През двата дни на празника, всички жители и гости на Банско ще имат възможност да научат интересни факти за стари рецепти, прилагани в кухнята на банскалии от минали до днешни времена.

Мястото на провеждане: Площад „Никола Вапцаров“ 1, гр. Банско.

С любезното съдействие на Министерството на туризма и Община Банско.

https://banskounique.eu/indexen.html