Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

motorist

„СТАРОТО КИНО” в Банско

Град Банско е имал значителна роля в оформянето и утвържадаването ни като нация в епохта на Възраждането.Селището се обособява като един от културните центрове на България.Тук са родени забележителни културно-просветни и книжовни дейци, сред които се открояват имената на Неофит Рилски, Тома Вишанов-Молера , Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски и др.                        

Днес под строгия поглед на паметника на Паисий Хилендарски на пл.”Възраждане” се намира сградата на Посетителския информационен център по-популярен сред местното население като „Старото кино”.Сградата е построена през 1929г. и дълги години в нея се е помещавало читалище „Развитие”. Всички местни мероприятия заседания,театри, кино-прожекции са се провеждали там.

Още тогава в сградата е имало библиотека,репетиционни зали за самодейния театрален състав,китаро-мандолинен оркестър и певчески и танцови групи за фолклор, както и театрален салон,който след преместването на читалището функционира вече като кино салон с над 200 места, каса и оператор на прожекциите.През 1937г. е доставена и прожекционна техника от немска фирма, а за получаването на филмите е помагал Иван Хаджирусков.Излъчвани са както руски, така и европейски филми.Запомнени тук остават руските филми „ Седемте смели „ и „Свинарка и пастир”, а от западните прожекции филмите с Роми Шнайдер. Един от първите кино оператори е бил Петър Граченов, последван от Цане Кадев, Георги Ерини и Иван Улевинов, а касиер и билетопродавач са били Костадин Попстефанов и Георги Йовкин.

Важно е да отбележим, че първите филми, които са се прожектирали в Банско са били неми, а прожекциите са се случвали в сградата на бившия ”Балкантурист”, преди да бъде обособена сградата на киното.

Преди малко повече от година традициите на „Старото кино” са възродени превръщайки го в Посетителски информационен център с богата туристическа и културна дейност.

 

Още в тази категория: « Неделен пазар