Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

„СТАРОТО КИНО” в Банско

Град Банско е имал значителна роля в оформянето и утвържадаването ни като нация в епохта на Възраждането.Селището се обособява като един от културните центрове на България.Тук са родени забележителни културно-просветни и книжовни дейци, сред които се открояват имената на Неофит Рилски, Тома Вишанов-Молера, Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски и др.                        

Днес под строгия поглед на паметника на Паисий Хилендарски на пл.”Възраждане” се намира сградата на Туристическия информационен център по-популярен сред местното население като „Старото кино”. Сградата е построена през 1929г. и дълги години в нея се е помещавало читалище „Развитие”. Всички местни мероприятия заседания,театри, кино-прожекции са се провеждали там.

Още тогава в сградата е имало библиотека,репетиционни зали за самодейния театрален състав, китаро-мандолинен оркестър и певчески и танцови групи за фолклор, както и театрален салон,който след преместването на читалището функционира вече като кино салон с над 200 места, каса и оператор на прожекциите. През 1937г. е доставена и прожекционна техника от немска фирма, а за получаването на филмите е помагал Иван Хаджирусков. Излъчвани са както руски, така и европейски филми. Запомнени тук остават руските филми „Седемте смели„ и „Свинарка и пастир”, а от западните прожекции филмите с Роми Шнайдер. Един от първите кино оператори е бил Петър Граченов, последван от Цане Кадев, Георги Ерини и Иван Улевинов, а касиер и билетопродавач са били Костадин Попстефанов и Георги Йовкин.

Важно е да отбележим, че първите филми, които са се прожектирали в Банско са били неми, а прожекциите са се случвали в сградата на бившия ”Балкантурист”, преди да бъде обособена сградата на киното.

 

Още в тази категория: « Неделен пазар