Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – БАНСКО

пл. „Никола Вапцаров“ №3, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

тел.: 0749/8 31 32, 0749/8 83 03, моб.: 0893 363 193

Банско се утвърди като водещ курортен и туристически център не само благодарение на своето географско положение и природни красоти. Сериозен дял в това отношение има богатото културно-историческо наследство, запазените и до днес традиции, които се съчетават по един неповторим начин със съвременните достижения.

Полъхът на миналото, приносът на видни люде от нашия край могат да се почувствуват най-осезателно в музеите на Банско.

Няколко поколения години наред са реставрирали и адаптирали за експозиции стари къщи, събирали са разпилени зрънца от историята и делата на своите предци, за да стане възможно съществуването в днешно време на Музеен комплекс, включващ осем обекта, обслужвани от отлични специалисти.

Музеен комплекс – Банско е първият по рода си в рамките на националната музейна мрежа. Оптимално структуриран, той успешно изпълнява задачата си да издирва, съхранява, изучава и представя културни ценности от района в контекста на общобългарското развитие, особено за епохата на Възраждането и освободителните борби, Ценен принос в това отношение имат богатият етнографски материал и резултатите от археологическите разкопки и проучвания.

Музеят развива дейността си в световно известен курорт и селище, което е предпочитана дестинация в туристическите маршрути на България, притегателен център за хиляди чуждестранни туристи. Много от тях придобиват представа за България, за традициите на народа ни, за неговите достижения в исторически и културен план именно от Банско. Това обстоятелство очертава особените отговорности и специфичната роля на Музейния комплекс за популяризиране на богатото ни наследство в мащаби, които надхвърлят рамките на териториалния му обсег.

Музейното дело в града ни е сред най-рано зародилите се в Благоевградска област. По тематичен обхват, експозиционна площ, разнообразие и ефективност на дейностите, Музеен комплекс – Банско заема своето достойно място сред водещите общински музеи в страната, съхранявайки паметта и защитавайки гордостта на Банско.

Още в тази категория: « ДОМ НА ИЗКУСТВАТА