Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

Туризъм в Банско и Пирин

Зимен туризъм

 

Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 990 м. В Банско има 75 км ски трасета, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 230 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin и снегоутъпкващи машини Kassbohrer..

 

Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града.

 

 

 

 

Функционират още следните лифтови съоръжения:

 

Бъндерица 2 - 4-седалков лифт     

Шилигарник  - 4-седалков лифт   

Чалин валог - 4-седалков лифт    

Тодорка - 3-седалков лифт

Плато - 4-седалков лифт    

Стара котва - 2-местен влек-котва           

Детска котва - 2-местен влек-котва          

Паница Б - 1-местен влек-паница

Влеk Чалин - 1-местен влек-паница         

Църна Могила - 4-седалков лифт

 

Летен Туризъм

 

На юг от Банско е разположен Националният парк "Пирин", включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на ЮНЕСКО. Паркът е богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места. В местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника, както и в хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог се намират прекрасни условия за летен и зимен туризъм и отдих със ски-лифтове и влекове. Известни са и минералните води на село Баня и град Добринище, както и резерватите "Баюви дупки - Джинджирица", „Юлен” и „Тисата”.

 

За защитени природни обекти са обявени водопадите Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юленски скок, скалното образование Сватбата, пещерата Бъндерица, 7 вековни дървета, едно от които е Байкушевата мура. Планинарството съдържа всички необходими компоненти за здравното общуване с природата, смяна на обстановката и най-главното: физическа активност.

 

То притежава и други характерни особености – достъпно за всички възрастови групи, възможност за лесна организираност, по силите на всеки човек, тъй като натоварванията могат да се дозират според възможностите на всеки.

В тази връзка в Пирин са маркирани и до известна степен стандартизирани доста маршрути, които дават възможност на най-голям кръг от хора, съобразно техния пол, възраст и възможности да ги преминат и да се насладят на красотите на планината.

 

От хижа Безбог пътек потегля в южна посока и след 30 мин. достига Безбожкия превал, откъдето започва леко и продължително спускане до езерата Бански голове и от там след 10 - 15 мин. изкачване стига до Попово езеро. Попово езеро е най-голямото в Пирин.

 

През лятото любителите на екстремните спортове могат да наемат най - новите модели маунтайн байк колела и да се насладят на удоволствието от планинското колоездене по разработените маршрути в Пирин и Рила.

 

Хубавите летни дни предразполагат за организирането на прекрасни пикници и излети. Чудесни условия за това предлага местността Чалин валог, където е обособено място за пикници със всички необходими за това условия. Ястията приготвени върху каменна плоча придобиват неустоим аромат, който в комбинация с изтудените в близката река напитки ще задоволи и най - тънкия кулинарен вкус.

  

Местностите около Банско изкушават всички любители на лова и риболова. Нищо не може да замени усещането и приятната тръпка от часовете прекарани с въдица в ръка край реките и езерата, както и при язовира в местността Белизмата, както и емоцията от приятната умора предизвикана от лова. Няма да останат разочаровани и тези от вас, които предпочитат удоволствието на конната езда. Интересните маршрути и самото усещане оставят приятен спомен във всеки успял да се докосне до красотата и магнетизма на планината, в съчетание с незабравимото удоволствие от ездата.

За да не останат разочаровани любителите на най - аристократичния спорт, само на 6 км от Банско в гр. Разлога са  изградени две ултра модерни игрища за голф, които позволяват на всеки да се отдаде на невероятното усещане предизвикано от играта.

 

 

Още в тази категория: « Традиции Спорт »