Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Bansko summer 2024 plakat

Банска кухня

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна в цяла България със задушените си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най - характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички битови механи и ресторанти в Банско и Добринище. Местната кухня, основаваща се на се на стари рецепти и чисти домашно произведени продукти е един силен аргумент за привличане на чужди туристи, доближавайки ги повече до характерния бит и кулинарни традиции на местното население.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банска капама

kapama


Приготвя се предварително запържена в мазнина смес от ориз, на дребно нарязано кисело зеле и чекане на кръгчета /вид местно цвекло/, подправена с черен пипер, дафинов лист и сол. След това се нарязват на големи парчета телешко, свинско, пилешко месо и кървавица. В голям глинен съд се редят последователно цели зелеви листа на дъното, парчета месо, плънка, зелеви листа, месо, плънка и т.н.; прибавя се бяло вино и се долива с вода. Захлупва се с глинен капак и се запечатва с тесто. След като заври се оставя около 5 часа на умерен огън да се задуши

 

Банска кървавица

kurvavica

 

Телешко и свинско месо на по-едри парчета и дреболии /сърце, далак, бял дроб, бъбрек/, подправени с праз лук, кимион, копър, черен пипер, сол и специална банска мерудия, се пълни в дебели черва и се суши. Когато е още сурова се сервира пържена или печена на скара.

 

Бански суджук

sujuk

 

Подобно на банската кървавица, но се приготвя само от свинско месо и дреболии /сърце, черен дроб/.

 

Бъркада /бански качамак/

 

kachamak

Приготвя се качамак от царевично брашно и се поставя в тава като с лъжица се оформят "легла" и се пълнят със сирене и мезета /кървавица, сланина, дроб, ребра/.

 

Бански Чомлек

chomlek

В голям глинен съд се поставят телешки джолан, малки обелени картофчета, нарязан на едро кромид лук, скилидки чесън. Подправя се с черен пипер, дафинов лист, сол; добавя се мазнина, червено вино, доматено пюре или апетитка, малко оцет и се долива вода. Захлупва се с глинен капак и се запечатва с тесто. След като заври се оставя около 5 часа на умерен огън да се задуши /или около 10 часа на тих огън/.

 

Катино мезе

katino-meze

Телешко и свинско бонфиле на дребни парчета се запържват в мазнина, добавят се на нарязан кромид лук, праз лук и чушки, отново се запържва и се задушава с бяло вино, гъби, апетитка, сол и малко вода. Поръсва се обилно с магданоз и се поднася в гювече.

 

Бански старец /Бабичка/ - сухо мезе

Cмляно свинско филе и бонфиле, подправено с кимион, черен пипер и сол, се пълнят свински прави черва с дължина до 25 см, пресова се и се суши в помешение с вентилация

 

Костурета /боб/ с чекане и сланина

kostureta

Слага се зрял боб в тенджера да заври /около 15 мин./ и се сменя водата. Добавят се нарязани на дребно сланина и чекане, както и цели сухи чушки. Вари се на тих огън около 3 часа.

 

Още в тази категория: « Архитектура Музика »