Официален туристически портал на Община Банско. Туристическа информация за Банско, кутурен афиш.

Лятна филмомания под звездите 2018

Лятна филмомания 2018 Банско - Екстремно кино под звездите

Избрани филми за Банско и най-доброто от Банско филм фест’ 2017

И тази година по традиция от 25 до 28 юли ще се пренесем под звездното небе на град Банско и Пирин планина със селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.

Всички гости ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 12 филма от 9 страни (Австрия, Аржентина, Великобритания, Германия, Индия, Италия, САЩ, Франция, България). Ще се пренесем на връх Юнгфрау в Швейцарските Алпи, Гренландия, Земята на Кралица Мод в Антарктида, река Ганг в Индия, връх Гран Капюсен във Френските Алпи, Исландия, полуостров Митре – най-източната точка на остров Огнена Земя, районът Лангтанг на Непалските Хималаи, най-интересните катерачни обекти в Северна Америка, Банско и Пирин! Филмите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2018" представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в четири летни вечери! Очаквайте и парти вечери в дните на събитието!

ТЕМАТИКА

История, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг в океански води, планинско бягане, сноу кайтинг (комбинация от ски или сноуборд и кайт/ “хвърчило”), екстремно каякарство.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров".

Вход свободен!

Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров", Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм".

ПРОГРАМА

25 юли, сряда

21:00-21:30 – откриване, програма на състави от читалище “Н. Вапцаров” – Банско

21:30-22:22 – “Върховете на живота ми, трета част: Лангтанг” (Испания, 2015, СебастианМонта-Росе, 52’)

“Лангтанг” е разказ за едно пътешествие до сърцето на Непал. През април 2015 г. Ултрабегачът Килиан Хорнетзаедно с алпиниста Жорди Тосас и кинооператора Себастиан Монта-Росе се готви за скоростно изкачване на Еверест в рамките на проекта “Върховете на моя живот”. Два дни преди отпътуването им опустошително земетресение с магнитуд 7, 8 поскалата на Рихтер разтърсва Непал и има катастрофални последици за Лангтанг – любимата долина на Жорди. Тогава участниците в екипа се отказват от реализацията на своя проект и се отправят да оказват помощ на хората от района, който е близък до сърцата им. Филмът е ода за живота, израз на надеждата и търсене на нови хоризонти.

22:24-22:34 – “МаратоннаЮнгфрау” (Германия, 2016, ЙохенШмол, 10’)

https://www.youtube.com/watch?v=dv0BCnpgNB0

Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

22:38-23:30 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 52’)

Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (сред тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от миналогодишните официални гости на Банскофилмфест – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

-          Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

26 юли, четвъртък

21:00-21:21 – “Мано” (България, 2017, Росен Спасов, 21’)

https://www.youtube.com/watch?v=xb_kGF_etvY

Манол Калниев (роден през 1977 г.) е тийнейджър, когато Берлинската стена пада и светът се променя драстично. Израства в най-бурните години на прехода като нормален представител на своята възраст. В края на 90-те животът му се диктува от празнота и безсмислие, и е калейдоскоп от шумни празненства, жени и махмурлук. Поредица от лични осъзнавания ще се превърне в животопроменящ фактор за него. Този филм-портрет показва настоящето всекидневие на Мано, което е изпълнено със ски, сноуборд, колоездене, кунг фу, спининг и йога.

21:24-22:02 – “Огледалната стена” (Великобритания, 38’)

Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

22:06-23:05 – “Свещената (не)свещена река” (САЩ, Индия, 2016, Джейк Нортън, Пийт Макбрайд, 59’)

Филмът разказва за най-обожествяваната и най-почитаната река – великата Ганг. През 2013 г. режисьорите на филма преминават разстоянието от изворите до вливането й в Индийския океан. Те преодоляват близо 5500 метра денивелация и 1550 мили разстояние, документирайки красотата и проблемите й. Тя е почитана от над 1 милиард души, от нея зависи животът на 500 милиона човешки същества. Тя е източник на живот и вдъхновение, но и на смърт, замърсяване и трагедии... Реката е преградена на 16 места за нуждите на електродобива. В строеж са нови 14 баража. В нея се изливат тонове промишлени и битови отпадъци, докато милиони хора всеки ден правят ритуални къпания (Ганга Джал) във водите на Ма Ганга – Мама Ганга. Както казва Джейк Нортън, става дума за парадокса на великата и свещена река – божествена и осквернена, почитана и опозорена. И за отговора на основния въпрос: “Може ли да оцелее?”.

23:08-23:22 – “Царството на вулканите” (Австрия, 2017, Флориан Алберт, 14’)

Две седмици Дарян, Фло и Маню се спускат по ледените кулоари в Царството на вулканите – Исландия, а вечерите прекарват в най-големия кемпър на острова. Всеки ден се сблъскват със зашеметяващите светлини и багри наСевера, с линии за каране, които завършват на самия бряг на морето, с пронизващ вятър по била и стени, с уникални хора и с проблеми в отношенията между чайките и... дроновете с кинокамери. С една дума – преживявате   едномногоспециалноприключение.

27 юли, петък

21:00-21:37 – “180 години родолюбие(България, 2015, Маргарита Полежанова, Красимир Кушев, Феодор Сургов, 37’)

Филмзаизграждането и съдбатанацърквата “СветаТроица” в Банско. Тя е среднай-яркитесимволинанационалнотонивъзраждане, а историята й – четвъртвековнабитка с институциитенаОсманскатаимперия.Нородолюбивотоделонабанскалии, средкоитосеоткроявафигуратанаЛазарГерман, всеощетъне в забрава.

21:37-22:01 – “Дасенаучишдаживеешотново” (Франция, Италия, 2017, ЕлоизеБарбиери, 24’)

https://vimeo.com/199479890

Макарчезагубвачувствителността в кракатасислединцидент в планината, ВанесаФрансоапродължавадасезанимава с катерене с помощтанаприятелитеси, коитосанесамоотличниалпинисти, нопритежаватдушевнащедрост и солидарност.Следуспешнотоизкачванепотура “Zodiac” в ЙосемитиВанесарешавадаопитасилитесинаГранКапюсен – високияблизо 4000 метраскаленмонолит в масиванаМонблан. ЗаВанесакатеренето е предивсичкопътуванекъмсобствената й същност, повременакоетопостепеннозапочвадасидавасметка, чепарализираното й тялонеможедабъдепречкапредобщуването с планината.

22:01-23:31 – “ПолуостровътМитре” (Аржентина, 2016, Хулиан и ХоакинАсулаи, 90’)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=mFVTvZJF25k

Разказ за 53-дневна пешеходна експедиция в най-източната част на остров Огнена Земя с 35-килограмови раници на гърба, по безлюдни и девствени терени. Участниците в нея искат да сърфират по вълните край фара на нос Сан Диего, където не е плавал никой преди тях. За да стигнат до това място, те трябва да преодолеят труден път. Документирайки видяното, решават да отправят екологично послание към всички за най-обикновен природосъобразен живот, изразено с думите “Peninsula Mitre forever!” (“Полуостров Митре завинаги!”).

28 юли, събота

21:00-21:57“Подвигът и другите обикновени неща” (България, 2017, Валери Яков, Красимир Кушев, Феодор Сургов, 57’),

Филмът е изграден върху усещанията, емоциите и личните послания на трима наши съвременници, провокирани да участват в необичайна телевизионна експедиция. Това са литературният историк проф. Михаил Неделчев, кметът на община Банско Георги Икономов и телевизионният журналист Валери Яков. Възкресявайки събития от Балканската война, сред които се открояват освобождението на Банско, Неврокоп и Кавала, те тръгват по стъпките на своите предци, за които подвигът е бил обикновена делнична работа...

21:57-23:33 – “Бунтарят – легендатаФредБеки” (САЩ, 2017, Дейв О’ Лъски, 96’)

Филмът е посветеннаединотнай-влиятелнитеамериканскиалпинистизавсичкивремена – ФредБеки, койтоизоставяобщоприетитенорминаповедение и материалниякомфорт, задаизберечергарскияживотнаскитащалпинист.Тойправимногобройнисвръхтрудниизкачвания, коитомногодългосасмятанизаневъзможни.БунтарятБекиизгарямостоветеследсебеси, бягаотславата и живеекатосамотник – единствено с мисълтазаследващиявръх.Оказвасе, чепрезцялотовремеси е водилзаписки, в които е разговарялсъссебеси и е анализиралставащотооколонего.Екологощеотвремената, когатотовапонятиенесъществува, той е авторна 13 фундаменталникниги, коитосакатопътепоказателизамладитепоколения.ФредБекинесебоeшеотпредзвикателствата, дори и на 94 години.Починана 30 октомври 2017 г., след премиерата на филма на 26 May 2017 г. в Телюрайд, щата Колорадо.

-          Голямата награда от Банскофилмфест’ 2017.

Организатори:

Община Банско,

Читалище “Н. Вапцаров” – Банско,

Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”.